استانداردهای ساخت شاپینگ مال | تمام انتظاراتی که از یک شاپینگ سنتر میرود
شاپینگ مال، قلب تپنده تجاری هر شهر
مراکز تجاری و یا همان شاپینگ مالها (Shopping Mall) امروزه به یکی از پررفت و آمدترین محیطهای شهری تبدیل شدهاند که در اقتصاد کلان شهر هم نقش به سزایی ایفا میکنند. اما همه مجتمعهای تجاری در جذب مخاطب و مشتری موفق نیستند. یکی از دلایل شکست این نوع پروژهها، غافل شدن از استانداردهای ساخت شاپینگ مال است. در ادامه با ویژگیهای یک شاپینگ مال موفق بیشتر آشنا خواهیم شد.
عوامل متعددی در کامیابی یک شاپینگ مال نقش دارند:
- موقعیت بسیار ایدهآل
- دسترسی بسیار عالی (نزدیکی به ایستگاههای مترو و حمل و نقل عمومی)
- مساحت زیربنای قابل توجه
- داشتن پارکینگ اختصاصی با توجه به مساحت شاپینگ مال
- طراحی داخلی منحصر بفرد
- رعایت استانداردهای مورد نظر در ساخت شاپینگ مال
تفاوت شاپینگ مال با پاساژ و بوتیک مال چیست؟
برای بیشتر افراد واژههای شاپینگ مال، پاساژ، بوتیک مال و غیره تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند، این در حالی است که از دیدگاه تخصصی مجتمعهای ذکر شده دارای کارکردهای متفاوتی هستند.
شاپینگ مال یا مرکز خرید چندمنظوره به مراکزی گفته میشود که علاوه بر تامین نیازهای کالایی مانند کیف، کفش،لباس، لوازم آرایشی بهداشتی و غیره به رفع نیازهای دیگر عموم مردم از جمله نیازهای فرهنگی (کتاب، اسباببازیهای فکری و سینما) و نیازهای غذایی نیز میپردازد.
از اینرو در شاپینگ مالها شاهد کافی شاپهای با کیفیت، رستورانها، سالنهای سینما و آمفی تئاتر، شهربازی، گالریهای هنری و حتی موزه هستیم. یکی از نکات و استانداردهای ساخت شاپینگ مال ترغیب حداکثری مردم به ماندن در مجتمع و صرف بیشتر وقت و استفاده از همین رستورانها و سالنهای سینمایی است.
در حالی که در پاساژها، تمرکز اصلی تنها بر رفع نیازهای کالایی مردم است و خبری از رستوران و کافی شاپ و سینما در آنها نیست. اغلب افراد برای خرید کالاهای مورد نظر خود به پاساژ میروند و پس از خرید آن را ترک میکنند. پاساژها نسبت به شاپینگ مالها مساحت بسیار کمتری را اشغال میکنند.
بوتیک مالها شکل تخصصیتر از شاپینگ مالها به حساب میآیند که اکثرا در مناطق مرفه شهر نیز ساخته میشوند. بوتیک مال از مجموعهای از مغازههای لوکس و مدرنی که به صورت خطی در خیابانهای بالای شهر دیده میشوند تشکیل میشود. این نوع مجتمعها نیز به مراتب کوچکتر از شاپینگ مالها هستند.
استانداردهای مورد توجه در ساخت شاپینگ مال
همانطور که گفته شد شاپینگ مال نه تنها شامل مغازههای مختلف بلکه در طبقات فوقانی خود دارای سالنهای سینمایی، فودکورتهای متنوع و حتی موزه و شهربازی هستند. از اینرو در ساعات پیک (شلوغی) کار شاپینگ مال شاهده ازدهام جمعیت هستیم که کنترل نمودن مردم در مقایس بزرگ، مستلزم رعایت استانداردهای قابل توجهی در ساخت شاپینگ مال است.
از اجزای اصلی هر شاپینگ مالی میتوان به چند نمونه ذیل اشاره کرد:
- مغازهها
- هایپر مارکت
- فودکورت
- پارکینگ
- سالنهای تفریحی و فرهنگی؛ سینما، تئاتر، موزه، شهربازی،
- بارانداز
- انبار
- تاسیسات
- اطلاعات شاپینگ مال
- دفتر مدیریت
مغازهها یا واحدهای تجاری
اگر شاپینگ مال قلب تپنده شهر است، واحدهای تجاری نیز قلب خوشرنگ و لعاب شاپینگ سنترها به حساب میآیند. رعایت استانداردهای ساخت شاپینگ مال به منزله فروش حداکثری همین واحدها تجاری است. در صورتی که مغازهداران از فروش خود راضی نباشند، رفته رفته مراجعه به شاپینگ سنتر کاهش مییابد و در نتیجه پروژه چند ده میلیاردی با شکست مواجه خواهد شد.
به این منظور مهندسین معماری و عمران با طراحی مناسب باید فضای بسیار مطلوبی را برای هر یک از اصناف در نظر بگیرند. برای مثال مساحت واحدهای تجاری فروش طلا و جواهرات با مساحت واحدهای تجاری که به فروش مبلمان، فرش و لوازم خانگی بزرگ اختصاص داده شدهاند به کلی تفاوت دارند.
نوع تیپ بندی مساحتها و همچنین مساحت میانگین هر واحد یکی دیگر از استانداردهای لازمالجرایی است که در ساخت شاپینگ مال باید در نظر گرفته شوند.
هایپرمارکت
امروزه هایپرمارکتها نیز جزء جداییناپذیر شاپینگ مالها شدهاند. در شاپینگ سنترهای معروف جهان عمدتا در طبقه همکف و یا زیرزمین فضای بسیار زیادی را به هایپرمارکت اختصاص میدهند. از استانداردهای ساخت شاپینگ مال که باید مورد توجه قرار گیرد، فضایی باز در عین حال پیچیده برای سوپرمارکتهای بزرگ – هایپرمارکت – است. افراد زیادی برای خرید مایحتاج خود باید بتوانند با چرخ دستی در بین دالانهای طولانی هایپرمارکت به دنبال کالای مورد نظر خود باشند. از اینرو قبل از هرچیز توجه به فضای مناسب در طبقه همکف و یا زیرزمین برای اینگونه هایپرمارکتها الزامی است.
پارکینگ
یکی از مهمترین ویژگیهایی که نقش اساسی در رونق گرفتن شاپینگ مالهای ایفا میکند، فضای اختصاصی پارکینگ است. اصولا شاپینگ سنترها تا شش زیر همکف دارای پارکینگ طبقاتی هستند و دیگر خبری از پارکینگهای روباز تک طبقهای خبری نیست.
یکی از استانداردهای جدید ساخت شاپینگ مال که توجه بسیار زیادی به آن شده، طراحی عالی پارکینگ است به طوری که با ازدیاد ماشینها، گردش هوا باید طوری باشد که افراد در طبقات منفی 6 و 7 و حتی بیشتر دچار تنگی نفس نشوند.
دیگر جز شاپینگ مالهای مدرن کدام است؟
رعایت تک تک استانداردهای ساخت شاپینگ مال تنها به مغازهها، پارکینگها و مراکز تفریحی محدود نمیشود. توجه به برخی از اجزای دیگر مراکز تجاری میتواند در رشدِ یک مجتمع تفریحی تجاری کمک قابل توجهی کند. ووید (Void) یکی از همان اجزای کلیدی هر شاپینگ سنتری است.
Void فضای خالی در میانه بنا
به فضای خالی میانه شاپینگ مالها Void گفته میشود. از مزایای این فضای خالی که عمدتا در میانه مجتمع قرار دارد میتوان به چند نمونه ذیل اشاره کرد:
- امکان دیدن طبقات بالایی از پایین و بلعکس
- امکان نورگیر بودن و استفاده از لوسترهای بسیار بزرگ جهت زیبا کردن مجتمع
- نقش محوریتی و گسترش افق دید مخاطبین
با وجود نقش بسیار مهمی که Void در هر یک از شاپینگ مالها ایفا میکند اما رعایت نکردن استانداردهای ساخت آن نیز میتواند اثرات نامطلوبی را بر کل مجتمع داشته باشد:
- استفاده از مدلهای تکراری مانند آویزان کردن لوسترهای بسیار بزرگ
- مسدود کردن دید به محیط باز بیرون
- پخش سر و صداهای طبقات فوقانی مانند شهربازی به تمامی طبقات
همادیس؛ مدیریت، راهاندازی و بهرهبرداری مجتمعهای تجاری و چندمنظوره
گروه بهره برداری همادیس به عنوان مشاور تخصصی بهره برداری، فروش و اجاره با بهرهگیری از توان علمی و تجارب خود مفتخر به ارائه طیف کاملی از خدمات مورد نیاز ساخت و قبل از ساخت مجموعههای اداری، تجاری و مسکونی میباشد. خدمات گروه همادیس در دنیای مدرن امروزی موجبات رونق بخشی و توسعه پایدار صنعت ساختمانی را فراهم نموده است. با رعایت تمامی استانداردهای ساخت شاپینگ مال و با تغییر رویه سرمایه گذاران و سازندگان صرف به انجام ساخت و ساز، با در نظر گرفتن مطالعات و مشاوره بهرهبرداری، برندینگ و نویدبخش فردایی بهتر برای صنعت ساختمان، سرمایه گذاران و بهرهبرداران نهایی این حوزه خواهد بود.
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید