در جامعه امروز بهداشت فردی در مدیریت منابع انسانی امری مهم در سازمانها به حساب میآید. بهداشت فردی، عبارتی است که همه بارها آن را شنیدهاند. معمولاً در دوران مدرسه در این رابطه، آموزشهایی داده میشود، اما با گذشت زمان، برخی از افراد این نکات را فراموش کرده و نسبت به رعایت آنها، غافل خواهند شد. رعایت بهداشت فردی، به سن افراد هیچ ارتباطی نداشته و همه باید این مسائل در زندگی شخصی و همچنین کاری خود به طور کامل به کار گیرند.
بهداشت فردی میتواند بر روی زندگی شخصی افراد تأثیرگذار بوه و به سلامت فرد و محیط حاضر در آن کمک میکند. به طور کلی افرادی که بهداشت فردی را به خوبی رعایت نمیکنند، در زندگی کاری خود نیز با مشکل روبهرو میشوند، زیرا یکی از موارد مهم در مدیریت منابع انسانی، انتخاب افرادی پاکیزه و مرتب است. بهداشت فردی در مدیریت منابع انسانی نقش بسیار مهمی داشته که در ادامه این مقاله به طور کامل توضیح داده میشود.
بهداشت فردی و اهمیت آن
مطمئناً همه افراد با شعار پیشگیری بهتر از درمان، آشنایی دارند. یکی از راههای رسیدن به این شعار و مقابله با انواع بیماریها، رعایت بهداشت فردی است. هر شخصی مسئول رعایت بهداشت و انجام فعالیتهای صحیح در این زمینه بوده به طوریکه موجب ارتقاء سلامت خود و جامعه شود. باید به این نکته نیز توجه داشت که رعایت بهداشت فردی میتواند به افزایش طول افراد نیز کمک کند. بنابراین همه افراد باید تمامی مواردی که بر روی سلامت اعضای داخلی بدن، دهان، دندان، پوست، مو و تغذیه تأثیر دارد را بشناسد. همچنین اقداماتی که بر روی بهبود وضعیت خواب و همچنین سلامت روح و روان نیز موثر است، در دسته بهداشت فردی قرار میگیرد.
با رعایت مسائل بهداشتی میتوان از بروز برخی بیماریها در خود، خانواده و دیگر افراد جامعه جلوگیری کرد. به طور مثال اگر فردی با بیماری واگیردار مشابه یک بیماری پوستی، بهداشت فردی را در یا منزل رعایت نکند، مطمئناً سلامت تمامی افراد درگیر با وی به خطر میافتد. رعایت نکات بهداشتی پیش پا افتاده میتواند در میزان سرایت این بیماری موثر باشد و آن را کاهش دهد.
رعایت نکات بهداشتی در اجتماع و محل کار نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. به طور مثال تصور کنید که در یک اتاق با فردی که بویی از بهداشت فردی نبرده است، همکاری میکنید. تحمل حضور چنین فردی برای لحظات کوتاه نیز واقعا دشوار خواهد بود. حتی ممکن است همکارتان متوجه این دوری و نگاههای سنگین میشود ولی مطمئناً دیگران آزرده خاطر میشوند. بهداشت فردی در مدیریت منابع انسانی اهمیت بسیاری داشته و در شخصیت شغلی افراد مهم است. بنابراین اگر فردی به دنبال یک جایگاه اجتماعی و شغلی مناسب باشد، باید اصول بهداشت فردی را به صورت تمام و کمال رعایت کند.
بهداشت فردی در مدیریت منابع انسانی
یکی از اصلیترین هدفهای مدیریت منابع انسانی، نگهداری کارکنان سالم و توانمند است. این نگهداری، بر دیگر فرآیندهای مدیریت منابع انسانی تأثیر داشته و عملیاتهای دیگر نظیر کارمندیابی، انتخاب، انتصاب پرسنل به گونهای باید انجام شود که مطابق با عملیات نگهداری از کارکنان حاضر باشد. نگهداری از کارکنان ابعاد متنوعی داشته که به طور کلی میتوان آن را به دو بعد اصلی تقسیمبندی کرد؛
- دسته اول در رابطه با حفظ و تقویت جسم کارکنان که شامل بهداشت و ایمنی شغلی، برنامههای ورزشی و غیره شده که علاوه بر رعایت اصول بهداشتی در محیط کار، کارکنان نیز باید بهداشت فردی خود را به طور کامل رعایت کنند.
- دسته دوم در رابطه با تقویت روحیه کارکنان در محیط کار است که شامل خدمات بیمه، بازنشستگی و دیگر خدمات پرسنلی میشود.
با رعایت این دو دسته میتوان رضایت شغلی را در تمامی کارکنان ایجاد کرد.
راهکارهای مدیریت منابع انسانی در رابطه با بهداشت فردی
همانطور که گفته شد، بهداشت فردی مدیریت منابع انسانی جایگاه مهمی داشته و این مدیریت در راستای رعایت مسائل بهداشتی، اقداماتی را در نظر میگیرد که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- برگزاری کلاسها و دورههای آموزشی در خصوص بهداشت فردی و نحوه رعایت آن در محیط کار
- تضمین امنیت شغلی برای تمامی کارکنان و جلب رضایت آنها
- عقد قرارداد با فروشگاههای تعاونی برای خرید لوازم بهداشتی مصرفی کارکنان و همچنین لوازم بهداشتی مورد نیاز در محیط کار
- خدمات مشاورهای به کارکنان و خانواده آنها در خصوص تأثیر رعایت بهداشت فردی در کیفیت زندگی آنها
- برگزاری فعالیتهای فرهنگی برای ارتقاء سطح بهداشت کارکنان
- بازرسیهای دورهای از محیط کار پرسنل و نظرسنجی از آنها
- عقد قرارداد با مراکز بهداشتی جهت چکاپهای دورهای کارکنان و تأیید سلامت و بهداشت فردی آنها
عوامل کلیدی بهبود بهداشت فردی در مدیریت منابع انسانی
1. فرهنگ
از جمله ارزشهای اساسی یک فرهنگ مناسب شامل، ارتباطات درست آموزشی، توجه به جزئیات، مسئولیت فردی، آموزش کلی و جزئی پرسنل و کارکنان میشود. تعهد به بهداشت فردی باید از مدیریت شروع شده و به سمت مشارکت تمامی کارکنان در این زمینه پیش برود.
2. سیستمها
در همه سازمانها نظیر مجتمعهای تجاری باید سیستمهای مربوط به بهداشت و سلامت، حاضر بوده و فعالیت داشته باشند. این سیستمها شامل آموزش سیاستها، استانداردها، فعالیتهای بهداشتی، ارزیابی عملکرد و طرحهای بهبود روند بهداشتی میشود. اساس کار این سیستم نیز به وجود آوردن یک فرهنگ حمایتکننده به گونهای است که اهداف بهداشتی فراموش نشده و آسیبی به کارکنان وارد نشود.
3. سختافزار
این گزینه شامل طرح، وسیله و مواد مورد نیاز برای رعایت بهداشت فردی در مدیریت منابع انسانی است. بر اساس نیازهای بهداشتی در هر مجموعه باید مواد و وسایل مورد نیاز تهیه و در محیطهای لازم، نصب گردند. تهیه این سختافزار با هدف توجه به دغدغههای بهداشتی صورت گرفته و باید از مناسب بودن آنها اطمینان حاصل کرد.
نتیجه رعایت بهداشت فردی در مدیریت منابع انسانی
- بهرهوری بیشتر کارکنان و غیبت کمتر در محیط کار
- اثربخشی بیشتر پرسنلی که درگیر کار هستند و با پرسنل دیگر ارتباط بیشتری دارند.
- کاهش نرخ بیماری و استراحتهای پزشکی
- کاهش نرخ استعلاجی و پرداختهای بیمهای
- افزایش رضایت کارکنان و در نتیجه کاهش نرخ ترک خدمت و غیبت
- افزایش قابلیت انعطافپذیری در محیط کار و همچنین افزایش نرخ مشارکت کارکنان با یکدیگر
- با رعایت بهداشت فردی در مدیریت منابع انسانی، حس صمیمیت بیشتری در بین پرسنل ایجاد میشود.
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید