سیرکولاسیون از موضوعاتی است که امروزه در مجتمعهای تجاری به آن توجه زیادی میشود. هدف از راه اندازی یک مجتمع تجاری، امکان فروش کالا به مراجعه کنندگان و کسب درآمد توسط فروشندگان و صاحبان واحدهای تجاری است. سفر مشتری یکی از عوامل تاثیرگذار در میزان فروش واحدهای تجاری یک مجتمع تجاری است که در این مطلب به توضیح آن خواهیم پرداخت.
سیرکولاسیون مشتری چیست؟
سیرکولاسیون در لغت به معنی چرخه بوده و سیرکولاسیون مشتری در واقع به معنی مسیری است که یک مشتری طی خواهد کرد. در نتیجه وقتی از سفر مشتری در مجتمع تجاری صحبت میکنیم. منظورمان این است که یک مراجعه کننده از زمان ورود به مجتمع تجاری تا لحظهای که از این مرکز خرید خارج میشود، چه کارهایی انجام داده و چه مسیری را قدم خواهد زد.
پلان سیرکولاسیون چیست؟
در کنار پلان اصلی مجتمع، یک پلان سیرکولاسیون وجود دارد که در واقع با علامتها و نشانههایی مسیر مشتری فرضی در داخل مجتمع تجاری را توضیح میدهد. این پلان برای مدیران مجتمع و همچنین صاحبان فروشگاهها اهمیت زیادی دارد تا برنامه ریزیهای آتی خود را انجام بدهند. این پلان باید براساس روانشناسی بازاریابی طراحی شود. مسیرهای تردد، محل قرارگیری راه پلهها، آسانسورها، پلههای برقی، انواع فروشگاهها، ویترینها، نیمکتها و سایر امکانات مرتبط با جذب مشتری در این نقشه مشخص خواهد شد. در واقع این پلان، اولین گام در برنامه ریزی و طراحی داخلی یک مجتمع تجاری خواهد بود.
اهمیت سیرکولاسیون در یک مجتمع تجاری
در یک مجتمع تجاری، اقدامات زیادی انجام میشود تا جذب مخاطب بیشتری داشته باشد. مکان یابی برای ساخت مجتمع تجاری، نام گذاری، طراحی بیرونی، دکوراسیون فروشگاهها و واحدهای تجاری، امکانات رفاهی مجتمع تجاری و تبلیغات نمونههایی از این موارد است که میتوانند میزان جذب مخاطب را بیشتر کنند. اما این امور پایان کار نبوده و موضوع مهم دیگری که به آن سیرکولاسیون مشتری در مجتمع تجاری گفته میشود را نیز باید در نظر گرفت. تحقیقات و تجربههای تجاری نشان داده است که اگر بتوانید این مسیر را به درستی مدیریت کنید، خواهید توانست که بر میزان خرید یک مراجعه کننده اثر مثبتی داشته باشید.
فروشگاهی بدون مشتری
با یک مثال این موضوع را بیشتر متوجه خواهیم شد. فرض کنید یک فروشگاه محصولات خوبی برای ارائه داشته و دکوراسیون جذابی نیز برای ویترین و داخل فروشگاه خود طراحی و اجرا کرده است. حتی قیمت مناسبی نیز برای محصولات خود تعیین نموده اما نمیتواند مراجعین به مجتمع تجاری را به خوبی جذب کند. اگر از مراجعین دلیل عدم خرید از این فروشگاه را بپرسید، بسیاری از آنها خواهند گفت که از وجود این فروشگاه مطلع نبودهاند یا آن فروشگاه را ندیدهاند و یا حتی با اینکه قصد بازدید از مغازه مورد نظرمان را داشتهاند، اما فراموش کردهاند یا نتوانستهاند آن را در مجتمع تجاری پیدا کنند.
سفر مشتری چه تاثیری در این موضوع دارد؟
دلیل این موارد در واقع بیتوجهی مدیران و سازندگان مجتمع تجاری به مسیر افرادی است که به مجتمع تجاری مراجعه کردهاند. مراجعه کنندگان باید در یک سیکل و چرخه تقریبا مشخصی در داخل مجتمع تجاری حرکت کنند. در واقع طراحی داخلی یک مجتمع تجاری باید به صورتی باشد که مراجعه کننده بدون اینکه حس اجبار داشته باشد، اما ناخواسته در مسیر مورد نظر ما قرار گرفته و از یک مراجعه کننده به یک خریدار تبدیل شود.
در واقع اگر چرخه و مسیر مشتری به درستی طراحی شود، مراجعه کننده تقریبا همانطور که از اولین فروشگاه بازدید یا خرید خواهد کرد، از آخرین فروشگاه نیز بازدید کرده و احتمال خرید وجود خواهد داشت. این موضوع میتواند در مجتمعهای تجاری بزرگ و با تعداد فروشگاههای زیاد کاربرد بیشتری داشته باشد. البته باید به یاد داشته باشید که این موضوع نباید مشتری را مجبور و خسته کند و یا او را سردرگم کند، در مقابل باید مشتری احساس خوبی از این مسیر نامرئی داشته باشد.
سیرکولاسیون یا سفر مشتری در مجتمع تجاری چگونه انجام میشود؟
سیرکولاسیون به دو بخش کلی قابل تقسیم است. اولین بخش راحتی و آسایش مشتریان در تردد داخل مجتمع و دومین بخش جذب مشتریان برای خرید بیشتر است.
سیرکولاسیون در تردد
مراجعه کنندگان نباید از تردد در مجتمع خرید خسته شده و یا کلافه بشوند. راهروها باید قابلیت تردد براساس حجم افرادی که احتمال داده میشود در شلوغترین زمان مراجعه کنند، ظرفیت داشته باشند. جلوههای بصری و همینطور موسیقی ملایم محیط باید به گونهای باشد که مشتری تمایل به حضور بیشتری داشته باشد. از سوی دیگر باید امکاناتی برای راهنمایی آسان مشتری وجود داشته باشد که سادهترین آنها تابلوهای راهنمای طبقات و میز اطلاع رسانی است.
باید دقت کرد که توقف چند مشتری در مقابل ویترین یک فروشگاه، سایر مشتریان را دچار مشکل نکند. این موضوع میتواند هر دو گروه را از خرید منصرف کند. همچنین وجود نداشتن آسایش در تردد باعث خواهد شد تا علاوه بر اینکه مشتری زودتر از مجتمع تجاری خارج بشود، احتمال مراجعه بعدی او نیز کاهش پیدا کند.
سیرکولاسیون در جذب مشتری
این بخش در بسیاری از مجتمعهای تجاری مورد بیتوجهی قرار میگیرد. همانطور که گفته شد، این موضوع میتواند در موفقیت یک مجتمع تجاری تاثیر زیادی داشته باشد. در ادامه به انواع مسیر مشتریان و عوامل تعیین کننده در خصوص نقشه سفر مشتری برای جذب به خرید بیشتر را توضیح خواهیم داد.
انواع سیرکولاسیون مشتری در مجتمع تجاری
سه دسته کلی برای سیرکولاسیون وجود دارد:
- سیرکولاسیون افقی
- سیرکولاسیون عمودی
- سیرکولاسیون مارپیچ یا ترکیبی
انتخاب هر کدام از این دستهها به نوع بنای مجتمع تجاری ارتباط زیادی دارد. نکته مهم در انتخاب نوع سیرکولاسیون، ایجاد شادابی و تحرک مثبت برای مشتری و افزایش مدت زمان حضور او در داخل مجتمع تجاری است.
عوامل مهم در سیرکولاسیون
- ورودی مجتمع تجاری
ورودیهای مجتمع نباید موجب سردرگمی مشتریان بشوند. از سوی دیگر، تعداد کم و یا کوچک بودن ورودی مجتمع نسبت به تعداد مراجعین، باعث خواهد شد تا نتوانید یک سیرکولاسیون درست را طراحی کنید.
- امکانات رفاهی موجود
امکانات رفاهی باید در داخل مجتمع تجاری توزیع متوازنی داشته باشند. استفاده از این امکانات باعث خواهد شد تا مراجعین به نقاط مختلف مجتمع تجاری تردد داشته باشند.
- ترکیب فروشگاهها
تعادل در ترکیب فروشگاهها اهمیت زیادی دارد. بهتر است که مشتری مجتمع تجاری شما برای خرید یک محصصول مشخص، به صورت غیر مستقیم مجبور به بازدید از دیگر فروشگاهها نیز بشود. به یاد داشته باشید که نباید در این موضوع زیاده روی بشود.
- سرعت حرکت مشتریان
سعی کنید طراحی سیرکولاسیون را به گونهای انجام بدهید تا مشتری با سرعت زیادی در مجتمع حرکت نکرده و به بازدید تعداد بیشتری از فروشگاهها بپردازد. البته کاهش سرعت باید با طراحی خاص روانشناسی و جلوههای صوتی و بصری صحیح انجام شود.
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید