امروز مراکز تجاری بزرگ جایگزین بازارهای قدیمی شدهاند و اکثریت جامعه برای رفع نیازهای خود ترجیح میدهند قدم به این مجتمعهای پر زرق و برق گذاشته و مایحتاج خود را آنجا تهیه کنند. از آنجا که این مجتمعها از بخشهای مختلف، تعداد زیادی مغازه و واحد تجاری تشکیل میشود، مدیریت در این مجتمع نقش مهمی دارد. برای آنکه کلیه واحدها در هماهنگی و نظم کامل نیازهای مشتریان را برطرف کرده و محل مناسبی برای خرید، تفریح و پر کردن اوقات فراغت آنان فراهم کنند، لازم است صاحبان مجتمع تجاری در مسیر مشخصی حرکت کنند.
اگر به عنوان عضو کوچکی از یک مجتمع تجاری یا شخصی که به فکر راهاندازی یک مجتمع اداری است، در پی دانستن وظایف و مسیر صاحبان مجتمع تجاری و اختیارات آنها هستید، این مقاله برای خود شما است.
منظور از مجتمع تجاری چیست؟
منظور از مجتمعهای تجاری ساختمانهای بزرگی است که واحدهای آن به مراکز اداری و تجاری اختصاص داده میشوند و به انجام امور بازرگانی میپردازند. معمولا خبری از واحدهای مسکونی در این مجتمعها نیست یا تعداد آنها بسیار کم است. عظمت این مجتمعها و تعداد زیاد واحدهای تجاری که در آنها مشغول به کار هستد، ایجاب میکند هیئت مدیرهای وجود داشته باشد که بر امور مدیریت کرده و با وضع قوانین و نظارت بر اجرای آنها از شلوغی و بینظمی ساختمان جلوگیری کند.
نمایندگان و کارشناسان سازمان صمت (صنعت، معدن و تجارت) مسئولیت انتخاب هیئت مدیره مجتمعهای تجاری را به عهده دارند. این هیئت دستبهدست هم قوانین و اساسنامهای را تنظیم میکنند که کلیه صاحبان مجتمع تجاری موظف به اجرای آن هستند.
مدیریت مجتمع توسط صاحبان مجتمع تجاری
اگر با نگاه ریزبینانهتری به وضعیت مجتمعهای تجاری نگاه کنیم، در مییابیم برای صاحبان مجتمعهای تجاری ساخت و راهاندازی مجتمع آخرین قدم برای رسیدن به اهداف نیست، اتفاقا تازه شروع راه است. اگر مجتمع مدیریت درست و اصولی نداشته باشد، حتی اگر از جذابیت بصری بالایی برخوردار باشد، مشتریان تمایلی به حضور در آن نخواهند داشت. در واقع مردم مجتمعهای بزرگ را با مدیریت درست آنها بهخاطر میآورند.
در این راستا مفهوم جدید و پر کاربردی تحت عنوان مدیریت بهرهبرداری معرفی شده است که وظیفه بهرهبرداری از واحدهای تجاری پس از پایان مرحله ساخت را بهعهده دارد. اگر بهرهبرداری از مجتمع تجاری به درستی انجام شود، تا حد زیادی به رشد ساختمان کمک میکند و مزایایی مثل افزایش قیمت و ارزش واحدهای تجاری مجتمع را به دنبال دارد؛ بهعلاوه مشتریان بیشتری به سوی آن کشیده میشوند. برخی از مهمترین وظایف این تیم عبارتاند از ارائه خدمات حقوقی به صاحبان مغازهها، خدمات امنیت و نگهبانی، نظافت و بروزرسانیها، خدمات مالی و حساب و کتاب واحدها، خدمات پارکینگ، خدمات منابع انسانی جهت جذب نیرو و آموزش آنها، رسیدگی به واحدها و در نهایت جلب رضایت مشتریان.
تبلیغ و بازاریابی با هدف معرفی بیشتر مجتمع
یکی از اولین و مهمترین وظایف صاحبان مجتمع تجاری پرداختن به مسئله بازاریابی و تبلیغات مجتمع است. با توجه به تعداد زیاد مجتمعهای سطح هر شهر، تا زمانی که تبلیغات درست و جالب توجه برای مجتمع اجرا نشود، نمیتوان انتظار داشت مشتریان در مدت زمان کوتاه به سمت آن سرازیر شوند. حدف بهبود عملکرد و رونق مغازههای مجتمع است. میتوانید از افراد مشهور و سرشناس دعوت به عمل آورید تا در مجتمع حضور داشته باشند، انواع جشنها، مراسمهای فرهنگی، ملی، مذهبی و غیره برگزار کنید و به این بهانه بازدیدکنندگان را وارد ساختمان کنید.
توجه به خدمات و امکانات مجتمع توسط صاحبان مجتمع تجاری
صاحبان مجتمع تجاری علاوه بر طراحی و ساخت واحدهای داخلی باید به فکر مواردی مثل پارکینگها و امنیت مجتمع نیز باشند. توجه به مسائلی همچون کارتخوانها، مدیریت انرژی، بحث تدارکات ساختمان، دستگاه خودپرداز، روابط عمومی، تشخیص آتشسوزی و غیره از مواردی است که مجتمع را در نظر مشتریان امن و قابل اعتماد میکند.
توجه به بخش مالی و حسابداری مجتمع
علاوه بر اینکه هر یک از واحدهای مجتمع بهطور مجزا بحث مالی و حسابداری را پیش میبرد، یکی از موارد مهمی که در مقیاس بزرگتر و در سطح باید به آن توجه شود و این توجه باید از جانب صاحب مجتمع باشد، پرداختن به بخش مدیریت مالی است. در واقع این مدیران هستند که در نهایت هزینههای مجتمع را پرداخت میکنند و با وجود تعداد واحدها و امکانات گسترده، حساب و کتاب هزینهها سختتر هم میشود. بنابراین یکی از تمهیداتی که صاحب مجتمع میتواند برای رشد بیشتر مجموعه در نظر بگیرد، سیستم مدیریت مالی مجزا جهت پیگیری بدهیها، پیگیری فاکتورها، بررسی دریافتها و پرداختها، بررسی درآمدهای مجتمع و غیره است.
منظور از برندینگ مجتمع تجاری چیست؟
منظور از برندینگ مجتمع تجاری در واقع شهرت یا نشان آن مجتمع است. اگر بخواهیم این مفهوم را با مثال دقیقتری بیان کنیم، میتوانیم به برند ایران مال در تهران اشاره کنیم که صرفا مربوط به مجتمع تجاری ایران مال در چیتگر است. همانطور که احتمالا متوجه شدهاید، در عمل برندینگ تلاش میشود با روشهای مختلف نام و نشان یک برند در ذهن مردم نقش ببندد تا همیشه مشتاق بازدید از آن یا خرید از آنجا باشند.
صاحبان مجتمع تجاری بهخوبی از این قضیه آگاهی دارند که گاهی فقط نام یک برند سبب میشود مردم بخواهند از آن خرید کنند. بنابراین یکی از مسیرهای اساسی که پس از ساخت و راهاندازی مجتمع باید در آن حرکت کنند، مسیر برندینگ و تبلیغات موثر است.
نظارت صاحبان مجتمع تجاری بر انتخاب و چینش صنفها
حتما طی گشت و گذارهای خود در مجتمعهای تجاری دیدهاید صنفهای مختلف مثلا طلافروشیها یا لباسفروشیها معمولا در یک راسته جمع شدهاند و مرتب کنار هم قرار گرفتهاند تا مشتری دقیقا بداند برای رفع نیاز خود به کدام بخش مراجعه کند. این یکی از مهمترین نکاتی است که صاحبان مجتمع تجاری باید به آن توجه کنند تا زمینه رشد و شکوفایی مجتمع را فراهم آورده باشند. توصیه میشود صنفهای همکار که در یک زمینه فعالیت میکنند در طبقات مشخص و در کنار یکدیگر قرار گیرند تا دسترسی به آنها برای مشتری راحتتر باشد.
کلام آخر
تلاش ما در این مقاله پرداختن به نکات مهم در خصوص وظایف صاحبان مجتمع تجاری بود که باید قبل از ساخت مجتمع یا بعد از ساخت مورد توجه قرار بگیرند تا محیط مناسبی برای فعالیت واحدهای تجاری فراهم شود. امیدواریم مطالب ذکر شده برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.
تهیه و تنظیم توسط تیم مدیریت بهره برداری مجتمع های تجاری همادیس
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید